În săptămâna în care prima parte a filmului colectiv produs de Cristian Mungiu, „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” are premiera la cinema, EVZ îţi propune un exerciţiu de memorie.
Povesteşte-ne întâmplări şi legende urbane din comunism care ar merita puse pe peliculă! Dacă ai poveşti de „genul acela care se zic noaptea, la a treia sticlă de vin”, perfecte pentru o comedie dulce-amară despre România în timpul dictaturii, scrie pe evz.ro sau trimite pe adresa online@evz.ro, cu menţiunea „Amintiri din Epoca de Aur”.
Un miliţian lacom care-şi gazează porcul la bloc, un fotograf de la Casa Scânteii pus în faţa unei situaţii de urgenţă – Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa lui Giscard D’Estaing, un lucru ideologic inacceptabil – un activist mult prea zelos, un şofer la Avicola „traficant” de ouă sunt câteva dintre personajele comediei selectate la Cannes. Cele şase episoade, construite pe modelul legendei urbane tipice a „bunicului din cutia cu ness”, sunt parţial inspirate din revista Miliţiei, „Pentru Patrie”, la care Mungiu era abonat înainte de 89.
Legenda bunicului din cutia de ness
Prima parte a „Amintirilor”, care va cuprinde patru poveşti („Legenda activistului în inspecţie”, „Legenda fotografului oficial”, „Legenda politrucului zelos” şi „Legenda miliţianului lacom”), va rula de vineri în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Timişoara, Bacău şi Piteşti. Partea a doua, „Dragoste în timpul liber” („Legenda vânzătorilor de aer” şi „Legenda şoferului de găini”), va avea premiera pe 23 octombrie. Scenariile sunt scrise de Mungiu, care a regizat două dintre episoade, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu.
Un exemplu tipic de legendă urbană „traficată” în acea perioadă ni-l oferă regizorul Cri