Retailerii sunt nemulţumiţi de forma finală a legii comercializării produselor alimentare adoptată, săptămâna trecută, de către Camera Deputaţilor, menţionând că prevederile acesteia îi vor determina să stopeze investiţiile şi să renunţe la furnizorii de alimente de pe piaţa locală. „Actul politic dovedeşte iresponsabilitate şi nepricepere din partea factorului politic şi a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege în ac
Retailerii sunt nemulţumiţi de forma finală a legii comercializării produselor alimentare adoptată, săptămâna trecută, de către Camera Deputaţilor, menţionând că prevederile acesteia îi vor determina să stopeze investiţiile şi să renunţe la furnizorii de alimente de pe piaţa locală.
„Actul politic dovedeşte iresponsabilitate şi nepricepere din partea factorului politic şi a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege în această formă”, a dclarat, într-un comunicat, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica.
Una dintre prevederile proiectului de lege care îi nemulţumeşte pe comercianţi este reducerea termenelor de plată, care sunt mai strânse chiar şi decât cele menţionate în proiectul de lege similar promovat de Guvern, atrăgând atenţia că se poate ajunge chiar şi la blocaje financiare sau falimente.
Astfel, retailerii trebuie să achite marfa către furnizorii lor în cel mult 12 zile în cazul alimentelor proaspete, în 20 de zile produsele alimentare congelate, termenele de plată neputând fi mai mari de 35 de zile în cazul celorlalte produse alimentare.
„Micşorarea termenelor de plată a facturilor către furnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianţi de a le putea respecta, urmând să se producă întârzieri şi blocaje financiare care pot să se încheie cu falimente, atât de partea retailerilor, cât şi a furnizo