Catedrala greco-catolică „Sfântul Iosif“ din Piaţa Cipariu va fi cel mai înalt obiectiv turistic din centrul Clujului
Proiectul iniţial al Catedralei a fost realizat în urmă cu 16 ani, de către cuplul de arhitecţi Aurelian Buzuloiu şi Mircea Amitroaie. După ce s-a renunţat la acesta, pe motive legate de funcţionalitate, arhitectul Amitroaie a realizat un alt proiect, acceptat de conducerea Eparhiei Greco- Catolice de Cluj Gherla.
Catedrala va avea trei turnuri, din care cel principal va avea aproape 100 de metri, cu tot cu cruce. Alte două turnuri mai mici, de circa 70 de metri vor străjui faţadele dinspre Calea Turzii şi Bulevardul Nicolae Titulescu. Intrarea principală va fi amenajată din actuala parcare, utilizată temporar de municipalitate.
Panoramă asupra oraşului
Turnurile vor avea secţiune octogonală, cu o suprafaţă de aproape 80 de metri pătraţi, din care circa 20 de metri vor fi ocupaţi de spaţiul de birouri, iar restul de lift, spaţiu de bucătărie şi toalete.
La ultimul nivel al turnurilor va exista o scară exterioară, pe care turiştii vor putea urca în cupola bisericii. De aici va exista o panoramă excelentă şi asupra oraşului, având în vedere că înălţimea este superioară construcţiilor din zona centrală.
Catedrala este concepută ca o clădire multifuncţională, cu cinci niveluri, iar turnurile vor avea în paralel alte opt niveluri.
Primul nivel este parcarea subterană, care va putea adăposti câteva zeci de maşini. La nivelul următor, în zona exterioară sunt circa 30 de birouri şi apartamente de locuit, iar în interior au fost amenajate spaţiile mari, pentru Capela Sfântul Iosif şi noua Aulă Cardinal Iuliu Hossu, care se inaugurează astăzi. Concepută ca sală de conferinţe, aceasta va fi accesibilă celor doritori, contra cost.
Semnal pentru continuarea lucrărilor
La nivelul superior balcoanelor începe const