Directorilor de resurse umane inca le lipseste curajul de a se impune in fata general managerilor. Mai ales in aceasta perioada, ei ar trebui sa fie un fel de mini-CEO ai propriului departament. In acelasi timp, avand in vedere ca bugetele pentru resurse umane se numara printre cele mai afectate in aceasta perioada, HR-ii trebuie sa aiba cat mai multe initiative, dar cu bani cat mai putini.
"Cred ca fiecare director de resurse umane are nevoie de incurajarea colegilor sai. In ultimul timp am observat o imbunatatire in acest sens, insa cred ca mai este de lucru", spune Anca Podoleanu, managing partner al companiei de consultanta manageriala Choice Consulting si membru in boardul HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, care numara peste 200 de membri, majoritatea directori de resurse umane.
Desi incearca sa-si faca loc in cadrul consiliilor de conducere ale companiilor, departamentele de resurse umane au ramas inca in umbra celorlalte departamente dintr-o companie. Spre deosebire de noi, francezii, spre exemplu, au o altfel de abordare in aceasta privinta, in acelasi timp, experienta lor fiind mai indelungata.
"In Franta, directorii de resurse umane sunt chemati mai des la masa general managerului decat se intampla in Romania. La noi trebuie sa te lupti mai mult pentru a avea un loc la masa", afirma Oana Farcasanu, director de resurse umane al Danone Romania si al tarilor adriatice. Farcasanu ocupa aceasta pozitie din februarie anul acesta, anterior lucrand tot in resurse umane la sediul din Paris al grupului, unde a ocupat cateva pozitii regionale.
Ce li se reproseaza HR-ilor este faptul ca nu reusesc sa ii faca pe restul managerilor sa se implice mai mult in dezvoltarea strategiilor de resurse umane. In acelasi timp insa, sefii de companie se asteapta ca directorii de HR sa cunoasca mai bine businessul.
"Directo