Companiile prinse cu mâţa în sac de către Consiliul Concurenţei au „încasat” în 13 ani amenzi de 390 de milioane de lei. Cele mai consistente zece sancţiuni însumează 297 de milioane de lei - peste trei sferturi din suma totală. Domeniile în care s-au aplicat cele mai multe penalizări sunt industria alimentară, segmentul materialelor de construcţii, sectorul farmaceutic, dar şi în servicii – cablu TV, transporturi, asigurări, tichete de masă. „Cazuril
Companiile prinse cu mâţa în sac de către Consiliul Concurenţei au „încasat” în 13 ani amenzi de 390 de milioane de lei. Cele mai consistente zece sancţiuni însumează 297 de milioane de lei - peste trei sferturi din suma totală.
Domeniile în care s-au aplicat cele mai multe penalizări sunt industria alimentară, segmentul materialelor de construcţii, sectorul farmaceutic, dar şi în servicii – cablu TV, transporturi, asigurări, tichete de masă.
„Cazurile mari pe care le-a avut în ultima vreme Consiliul au fost în industria cimentului şi o serie de cazuri pe sănătate, care iar este un sector cu firme mari, dar şi un sector de achiziţii publice şi cred că este mai uşor să apară genul de înţelegeri neconcurenţiale, pentru că avem de a face cu licitaţiile şi cu achiziţiile publice. De asemenea, mai sunt şi bunurile de consum”, a declarat pentru Capital.ro Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Totodată, anchetele îndelungate, a căror medie de desfăşurare este de 26 de luni, au scos la iveală 322 de cazuri de încălcare a politicii concurenţiale.
„Cauzele frecvente care au dus la penalizarea companiilor au fost încălcarea Legii concurenţei şi anume articolul 5 (înţelegeri privind participarea la licitaţie cu oferte trucate, înţelegeri de fixare concertată a preţurilor), articolul 6 (abuz de poziţie dominantă) precum şi artic