Din statisticile poliţiei reiese că în cursul acestui an elevii de liceu au fost mai aplecaţi spre furturi şi tâlhării decât anul trecut. Numărul total de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani care au fost cercetaţi pentru comiterea diferitor infracţiuni în primele opt luni ale acestui an se ridică la 372.
În raport cu perioada similară din 2008, poliţiştii au constatat o creştere a numărului de minori cercetaţi (+20), precum şi o creştere a ponderii minorilor proveniţi din mediul rural în totalul celor cercetaţi (de la 25% în 2008 la 33% în 2009).
Şcolile şi liceele, pepiniere de infractori
În primele opt luni ale anului în curs, în evidenţele poliţiei au fost trecute 93 de infracţiuni cu astfel de autori, cu cinci mai multe decât anul trecut, 87 dintre acestea fiind săvârşite de 134 de elevi, majoritatea proveniţi din licee şi grupuri. Doar în 16 dintre cazuri, elevii au încălcat legea penală în incinta unităţilor de învăţământ, restul de 77 de infracţiuni fiind comise în afara şcolilor.
Campioni la furat
- În topul infracţiunilor preferate de tineri sunt cele îndreptate împotruiva patroniului, respectiv furturile şi mai puţin tâlhăriile. Poliţiştii au avut de soluţionat 53 de furturi în primele opt luni ale lui 2009, cu 12 mai mult decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2008. În ceea ce priveşte tâlhăriile, şapte astfel de fapte au fost constatate în perioada de referinţă, cu patru mai multe decât în 2008. Trei dintre cele şapte tâlhării constatate au fost comise prin smulgere.
Periculoşi de mici
Nici în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă, adolescenţii nu s-au dat înapoi. Pe tipuri de fapte, situaţia se prezintă astfel.
- Tentativă la omor - o infracţiune având ca autori doi elevi de liceu, comisă în afara şcolii;
- Vătămare corporală - două infracţiuni comise de trei autori elevi (u