Preşedintele Barack Obama, se întâlneşte mâine cu liderul israelian şi cu cel palestinian. Summitul Obama-Netanyahu-Abbas vine după ce emisarul american George Mitchell s-a străduit în zadar, în ultimele luni, să obţină consensul celor două părţi. Preşedintele american, Barack Obama şi-a propus soluţionarea conflictului israeliano-palestinian în primii doi ani ai mandatului său, respectiv declararea unui stat palestinian în 2011. El a apreciat că rezolvarea conflictului ar fi cheia pentru soluţionarea problemei Orientului Mijlociu în ansamblu, inclusiv cea iraniană.
Proiectul „Două state“ –ameninţat
Modificând tradiţionala politică americană faţă de Israel, preşedintele a început - prin emisarii săi - să exercite presiuni asupra statului evreu în vederea reluării negocierilor cu palestinienii, pe baza planului de pace denumit „foaia de parcurs”. Acesta prevede crearea statului palestinian şi concesii din partea celor două părţi, printre care îngheţarea construirii de aşezări evreieşti în Cisiordania.
Dificultatea majoră cu care se confruntă Barack Obama este că, într-o primă etapă, actualul guvern israelian de dreapta a renunţat la ideea existenţei a două state. Sub presiunea internaţională, premierul Benjamin Netanyahu a revenit, a acceptat formula „două state”, dar a pus mai multe condiţii, printre care demilitarizarea completă şi un control israelian sever la graniţă.
Planuri palestiniene şi israeliene
Potrivit unor surse palestiniene şi ale UE, citate de cotidianul „Haaretz”, Statele Unite speră să înceapă negocierile în octombrie, pentru a stabili graniţele temporare ale noii entităţi palestiniene.
Premierul Autorităţii Palestiniene, Salam Fayyad, pe care chiar preşedintele israelian Shimon Peres l-a supranumit un „Ben Gurion palestinian”, a schiţat un plan care ar duce la