Magistraţii n-au hotărât dacă vor intra sau nu în birourile electorale, la alegerile prezidenţiale de peste două luni, şi susţin că aşteaptă încă o invitaţie la dialog din partea autorităţilor. Sursa: Codrin Prisecaru
Sistemul juridic intră astăzi în a patra săptămână de proteste ce blochează dosarele aflate pe rolul instanţelor şi pun în pericol sectorul economic al ţării. Se judecă doar dosarele cu arestaţi şi cele care privesc plasamentul minorilor. Singurii care au anunţat reluarea activităţii până la semnarea Pactului în Justiţie sunt magistraţii Curţii de Apel Craiova şi cei ai Tribunalului Constanţa.
În acelaşi timp, magistraţii prahoveni au delegat patru colegi pentru negocierile cu executivul şi legislativul: Laura Andrei, de la Tribunalul Bucureşti, Adrian Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, Horaţiu Dumbravă, de la Curtea de Apel Târgu-Mureş, şi Florin Niţă, de la Judecătoria Brăila. Cei patru judecători vor prezenta puterii cererile magistraţilor din toată ţara: „Garantarea independenţei justiţiei şi nemodificarea statutului magistraţilor, cel puţin pentru perioada imediat următoare”, după cum precizează judecătorul Adrian Neacşu.
Mai mult, aceştia cer şi rezolvarea situaţiei subfinanţării sistemului judiciar, prin asigurarea a 1% din PIB şi trecerea taxei de timbru de la bugetele locale către justiţie, dar şi trecerea bugetului de la Ministerul Justiţiei la Curtea Supremă.
Părere de cetăţean: „Greva este nelegală şi imorală”
La debutul protestelor, magistraţii au pus pe lista lucrurilor pe care refuză să le mai facă, şi boicotarea alegerilor pentru preşedinţie.
„Întrucât nu am primit invitaţie la dialog din partea legislativului şi executivului, este prematur să ne pronunţăm cu privire la intrarea sau nu în Birourile Electorale. Decizia va aparţine Adunărilor Generale ale Magist