Perceput uneori ca agresiv, acest „Gică-contra“ are toate şansele să te transforme într-o persoană nesigură pe sine. Negativistul poate fi asociat unui „Gică-contra“, care critică orice iniţiativă şi nu dă şanse de reuşită niciunei încercări. Mai citeşte şi:
Colegul toxic care ştie să linguşeascăTrucuri ca să te concentrezi mai bine la serviciuLeneşul, colegul care te ţine după programCarieristul, colegul care te eclipseazăAntisocialul, colegul care spune „nu“ comunicării
O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:
1 Bârfitorul
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul
12 Tipicarul
Se remarcă adesea prin tendinţa de a refuza să acorde ajutor sau de a-şi asuma sarcini ce nu se regăsesc în fişa postului. Un personaj toxic! Acesta este verdictul specialiştilor în resurse umane.
„În mod evident, un astfel de coleg este toxic prin atitudinea refractară pe care o are atât faţă de membrii echipei, cât mai ales faţă de iniţiativele lor“, subliniază Gabriel Ciuraru, Branch Manager Braşov la firma de consultanţă în resurse umane Lugera & Makler.
Cei care au dat peste un astfel de personaj la slujbă confirmă fără ezitare. Acest „Gică-contra“ este echivalent cu moartea oricărei idei noi, inovatoare. „Aşa nu-mi plac oamenii de soiul ăsta… Nici nu vă puteţi imagina cum îţi taie elanul“, spune Marin R., în vârstă de 58 de ani.
„După mai bine de 30 de ani de muncă, eu zic că este unul dintre cei mai nociv