Alexandru Predoiu, şef Serviciu Marketing la societatea Urban care asigură salubrizarea în sectorul 6 al Capitalei, ne-a explicat ce se întâmplă cu peturile după ce aceastea au fost golite. El a spus că în momentul de faţă, românii gestionează diferit deşeurile, în funcţie de infrastructura care le este pusă la dispoziţie sau de simţul lor civic. Ei aruncă peturile fie la ghenă, riscând să o înfunde, fie la voia întâmplării, în plină stradă.
Există însă şi români responsabili care depozitează peturile în containerul galben destinat colectării deşeurilor din materii plastice. Aceasta se întâmplă numai acolo unde există infrastructura aferentă şi oamenii sunt preocupaţi de calitatea mediului în care trăiesc.
De exemplu, în sectorul 6 din Bucureşti, sunt amplasate din loc în loc, mai ales în zonele dens populate, câte trei clopote de reciclare de diferite culori: unul galben destinat colectării deşeurilor din plastic, unul albastru pentru hârtie şi unul verde pentru sticlă.
Alexandru Predoiu spune că, înainte de a depozita petul în conatinerul galben, acesta trebuie stâlcit pentru a ocupa un spaţiu cât mai mic. În felul acesta, energia necesară transportului, va fi economisită cu 30 la sută. După ce containerul se umple, o maşină va transporta peturile către o staţie de sortare din zona Lujerului.
Odată ajunse la staţia de sortare, angajaţii firmei de salubrizare triază sticlele din plastic pe culori: petul alb la pet alb, petul albastru la pet albastru. După ce au fost sortate, peturile sunt balotate şi trimise astfel către reciclatori.
Alexandru Predoiu a mai spus că nu trebuie să ne aşteptăm ca românii să colecteze deşeurile selectiv imediat după ce sistemul a fost pus în funcţiune. „Şi nemţilor le-au trebuit ani de zile ca să ajungă unde sunt acum. Trebuie să avem răbdare”.