Locuitorii şi turiştii aflaţi în zonă au venit la sărbătoarea câmpenească Comuna gorjeană Baia de Fier a fost astăzi în sărbătoare, cu ocazia manifestărilor «Coborâtul oilor de la munte», etapă a transhumanţei care marchează începerea sezonului rece în localităţile montane. Toată suflarea din Baia de Fier, dar şi turiştii aflaţi în zonă au venit la sărbătoarea câmpenească pentru a petrece câteva momente de voie bună. Oamenii au stat la terase, s-au ospătat cu mici şi bere, au cumpărat produse diverse de la tarabe şi au ascultat muzică populară. Locul de desfăşurare a petrecerii câmpeneşti a fost lângă râul Galbenu, la mai puţin de un kilometru de Peştera Muierii.
„Am coborât oile de la munte“
Veronica Mihulescu, în vârstă de 65 de ani, a venit împreună cu familia să se destindă după o săptămână de muncă: „Am venit să mâncăm mici, să ascultăm muzică populară. Ne mai distrăm şi noi, pentru că am muncit toată săptămâna. Am cules porumbii şi via, am coborât oile de la păscut din munte. Avem vreo 200 de oi. Acum e timpul să mai petrecem şi noi“.
Şi turiştii au luat parte la serbarea câmpenească. Florin Dogaru, 37 de ani, din Craiova, a venit să viziteze Peştera Muierii, dar s-a oprit şi la petrecere: „Am văzut această serbare şi ne-am oprit puţin să vizităm şi să ne relaxăm. Este frumos, mai ales că este situată într-o zonă pitorească, la poalele munţilor“.
Manifestările artistice au constat într-o paradă a portului popular, care a avut loc de la ora 10.00, iar de la ora 13.00 a început Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Ciobănesc, care se desfăşoară în cadrul manifestărilor. Pe scenă au urcat ansambluri de prestigiu din mai multe zone ale ţării: Jina şi Poiana Sibiului, din judeţul Sibiu, Băbeni, Vaideeni, Horezu din judeţul Vâlcea, Şugag din Alba, iar din Gorj au participat ansamblurile Doina Gorjului, Novaci, Polovra