Tribunalul Bucureşti arată în motivarea hotărârii de arestare a lui Iustin Covei - fiu de judecător şi nepot de procuror - şi a altor 13 persoane pentru infracţiuni cu carduri bancare că, din conduita acestora, nu rezultă o atitudine de recunoaştere a încălcării legii "şi, cu atât mai puţin, de regret". "Tribunalul are în vedere circumstanţele personale ale inculpaţilor, respectiv atitudinea acestora faţă de faptele comise şi urmările lor, iar din conduita acestora nerezultând că ar manifesta o atitudine de acceptare a faptului că s-au încălcat prevederile legale şi, cu atât mai puţin, de regret", se arată în motivarea instanţei.
De asemenea, judecătorul a apreciat că faptele pentru care sunt cercetaţi cei 14 au afectat echilibrul social firesc şi au creat o stare de temere, care poate justifica în rândul opiniei publice o stare de indignare, dezaprobare publică şi de insecuritate socială. Totodată, judecătorul a apreciat că prin astfel de infracţiuni este afectată ordinea financiară şi comercială, aceştia acţionând pe un spaţiu larg atât în România, cât şi alte ţări din Europa şi Australia şi că, lăsaţi în libertate, s-ar putea sustrage de la procesul penal.
"Tribunalul constată că se desprind din actele dosarului note şi informaţii care conving un observator obiectiv şi imparţial că este posibil ca inculpaţii să fi săvârşit faptele de care sunt acuzaţi", se mai arată în motivare.
Judecătorul mai precizează că cele 14 persoane pentru care s-a decis arestarea preventivă au fost surprinse în ipostaze suspecte cu obiecte a căror provenienţă nu o pot explica sau cu instrumente folosite în mod obişnuit la comiterea de infracţiuni legate de instrumentele de plată electronică sau operaţiuni financiare în mod fraudulos.
În această privinţă judecătorul explică că acasă la Eman Vătămăniţă anchetatorii au găsit "o g