Pe malul Dâmboviţei şi în curtea Bisericii de pe strada Batiştei din Capitală se găsesc doi arbori de peste 500 de ani. Chiar dacă reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii spun că aceştia putea fi puncte de atracţie pentru turişti, speciile nu au niciun indicator care să precizeze calităţile, vechimea şi originea lor.
Citeşte şi:
CAMPANIE Insulele de verdeaţă din oceanul de ciment Calea Şagului (GALERIE FOTO, VIDEO, SONDAJ)
Arad: Şoferii cer tăierea pomilor de lângă drum
Unii dintre copacii din Capitală au fost plantaţi în urmă cu foarte mulţi ani, odată cu construirea unor cartiere, iar unii dintre ei au aproape aceeaşi vârstă cu oraşul. În curtea Bisericii Batiştei, la numărul 21, se află un dud gros de aproape cinci metri. Potrivit unui reprezentant al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, Petre Puchiu, acesta are peste 500 de ani.
Un alt copac bătrân se află pe malul Dâmboviţei, lângă Podul Cotroceni. Acesta este un platan cu un trunchi gros de peste şase metri. „Au fost inventariaţi 22 de arbori centenari. Problema este că o parte dintre ei au scorburi foarte mari. Este necesară plombarea acestora, însă cei din primărie vor să taie dudul de pe Batiştei“, spune Petre Puchiu, membru al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii.
Legenda dudului de pe Batiştei
Cei 22 de arbori vechi de peste un secol au fost declaraţi monumente de către reprezentanţii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. O parte dintre aceştia au fost plantaţi cu sute de ani în urmă pe strada Berzei, la Polizu şi în Parcul Gării. „Sunt foarte bătrâni, iar pentru unii dintre ei există şi dovada. Pe Biserica Batiştei se află o inscripţie cu o legendă de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu“, povesteşte Puchiu.
Conform legendei, Batiştei era o mahala locuită de mici meseriaşi, cojocari şi măcel