Tarile nordice sunt cele mai generoase cu somerii. Pe langa suma ridicata pe care acestia o primesc, perioada in care primesc ajutor de somaj se poate intinde pe mai mult de un an. In Germania, pe langa somaj, cei care isi pierd locul de munca mai primesc bani si pentru utilitati.
Cea mai mare temere a muncitorului de rand este sa isi piarda locul de munca, iar pe timp de criza sansele ca acest scenariu sa devina realitate cresc.
Ca sa nu simti cum deasupra capului planeaza aceasta amenintare trebuie sa fii fie norocosul posesor al unei averi impresionante care te pune la adapost de orice grija, fie un liber profesionist ce traieste fara a-si pune problema zilei de maine.
Singura consolare pentru cel care isi schimba statutul din angajat in somer este aceea ca cel putin pentru o perioada de timp va reusi sa isi plateasca rata la creditul ipotecar sau la creditul auto pe care il detine cu ajutorul de somaj, care ii aduce o cota parte din salariu. Aceasta cota parte este diferita insa de la un stat la altul.
Unde este cel mai bine sa fii somer?
Statele nordice sunt de departe cele mai "prietenoase" cu somerii. Intr-un top realizat de revista Forbes, podiumul era ocupat in intregime de statele nordice, in frunte cu Danemarca, urmata de Norvegia si Finlanda.
Danezii care si-au pierdut slujba, dar care au lucrat cel putin 52 de saptamani in decursul celor trei ani precedenti sunt eligibili sa primeasca 90% din veniturile lor medii pentru o perioada de pana la patru ani.
Nici norvegienii si nici finlandezii fara loc de munca nu o duc rau deloc. In Norvegia somerii primesc 87,6% din salariul lor precedent pentru o perioada de 500 de zile.
In Norvegia contributiile sociale reprezinta 7,8% din veniturile celor angajati in sectorul privat sau public, si 10,7% din veniturile obtinute de cei self-employed (care sunt propr