Ratele dobanzii aflate la niveluri minime record si sumele imense injectate in economii de catre bancile centrale si guverne s-au transpus in cresterea rapida a valorii activelor de pe pietele financiare, fapt ce majoreaza sansele aparitiei unui nou fenomen de tip bubble speculativ, scrie Financial Times.
"Desi ne asteptam la inflatie din cauza injectiilor de lichiditati operate de bancile centrale, ne confruntam cu cresterea preturilor activelor, si stim ca acest scenariu nu are un sfarsit fericit pentru investitori", este de parere Steven Ricchiuto, economist-sef la Mizuho Securities.
Piata bursiera a avansat prea repede
Dupa ce incepand cu luna martie investitorii si-au recapatat apetitul pentru risc, pietele de actiuni au avansat rapid, iar acum se afla la niveluri care anticipeaza o revenire sustinuta si in forta a economiei mondiale.
Preturile marfurilor au crescut, de asemenea, fata de nivelul din luna martie, in timp ce spreadurile obligatiunilor corporatiste - diferenta dintre randamentele a doua obligatiuni cu ratinguri diferite - au intrat pe un trend crescator pe care s-au mentinut aproape intreaga perioada a anului, chiar intr-o perioada in care, atat in Statele Unite, cat si in Europa emisiunile de obligatiuni atingeau valori record.
Aceasta revenire a apetitului pentru risc a fost totusi insotita de randamente reduse ale obligatiunilor guvernamentale, intr-o perioada caracterizata de rate ale dobanzii scazute, impuse de bancile centrale si de posibilitatea scaderii inflatiei in 2010.
Cresterea sustinuta a pretului aurului, care a depasit saptamana trecuta nivelul de 1.000 dolari uncia, a fost favorizata de deprecierea dolarului pana la un nivel minim pentru acest an.
Utilizarea dolarului, al carui randament este scazut, ca moneda mondiala pentru achizitia de active riscante, este un alt factor care