Ordinul ministrului educaţiei dat pe 16 septembrie, privind detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi pentru funcţiile de inspector şcolar, a stârnit controverse atât la nivel naţional, cât şi în Dolj.
Ordinul privind desemnarea de către ministrul educaţiei a directorilor şi inspectorilor şcolari numiţi cu delegaţie este contrar noii legi a învăţământului, care stipulează că aceştia vor fi numiţi de consiliul de administraţie al şcolii, format din o treime reprezentanţi ai autorităţilor locale, o treime - cadre didactice şi o treime - părinţi. Diferenţele faţă de vechea lege sunt clare, în prezent numirea prin delegaţie a directorilor fiind făcută de inspectorii generali şcolari. Potrivit ordinului emis miercuri de ministru, toţi directorii şi inspectorii şcolari numiţi cu delegaţie de către inspectorate vor fi înlocuiţi de persoane numite direct de minister.
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că ordinul privind numirea directorilor şi inspectorilor care au obţinut postul fără concurs este justificat şi că nu are obligaţia de a-l informa pe premier în privinţa ordinelor de ministru, la fel alţi colegi de cabinet. „Ceea ce am constatat de la acest început de an şcolar este că foarte multe asemenea numiri cu delegaţii au avut loc în multe judeţe ale ţării. Asemenea numiri cu delegaţie, fără concurs, eu le-am apreciat ca fiind mai ales numiri pe criterii politice. Legislaţia stabileşte că directorii de şcoală sunt produsul unui concurs pe care îl organizează inspectoratul şcolar şi, după concurs, numirea directorilor se face prin ordin de ministru“, a explicat Ecaterina Andronescu.
Politicienii au spus „nu, la ordin!“
Premierul Emil Boc a declarat că a discutat telefonic cu Ecaterina Andronescu pe tema ordinului privind numirea directoril