Duminica, intr-o scrisoare deschisa, Octav Cozmanca anunta ca se autosuspenda din P.S.D. Printre motivele invocate stau faptul ca partidul nu mai are, din aprilie 2005, un lider autentic, grupurile de interese, "compromisurile de proportii jignitoare" pe care le-a suportat P.S.D., impostura, sforariile si minciuna, agramatismul si comportamentul necivilizat ale unor "personaje compromise" care "doar intamplator decid soarta partidului" : "Nu parasesc partidul si membrii sai adevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici si care sacrifica P.S.D. pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati".
De fapt, ce spune nou fostul secretar executiv si presedinte executiv al partidului in perioada 2003 - 2005, fost sef al Departamentului Administratiei Publice Locale in Guvernul Vacaroiu, fost ministru al Administratiei Publice in Guvernul Nastase si senator in perioada 1996 - 2008, personaj despre care nu s-a mai pomenit mai nimic dupa infrangerea suferita de Adrian Nastase la alegerile din noiembrie 2004? Ce e atat de nou incat sa fi atras dupa sine aceasta decizie si sa fi necesitat anuntarea, stringenta, a acesteia intr-o zi de duminica?
Decizia lui Octav Cozmanca poate fi analizata din perspectiva implicarii sale in evenimente trecute, evenimente care au marcat, cum au marcat, ultimii 20 de ani, dar si prin prisma portitei pe care si-o lasa deschisa.
Portita pe care o sesizam ca lasata deschisa de catre fostul secretar general al P.S.D. este exact termenul pe care il uziteaza in aceasta atitudine vruta de fronda la adresa factiunii din P.S.D. care are in momentul de fata puterea - "autosuspendare". In Statutul P.S.D. nu am gasit referiri la posibilitatea autosuspendarii unui membru al partidului. Art 14, alin. 1 din sectiunea a 5-a