Firmele care au câştigat licitaţiile pentru programul „Cornul şi laptele“ de anul acesta scot untul din Consiliul Judeţean Dolj. Ca să stoarcă mai mulţi bani de la stat, au contestat licitaţiile pe care şi le-au adjudecat, apoi au forţat mâna CJ, cerând la negocieri un preţ aproape dublu decât cel iniţial.
Opt firme s-au prezentat la licitaţia pentru serviciul de furnizare a laptelui şi cornului pentru elevii doljeni, organizată de CJ pe trei sectoare, după cum a fost împărţit judeţul. Scandalul a izbucnit în momentul în care trei societăţi au contestat procedura de atribuire. Lactido şi Dorna s-au declarat nemulţumite de faptul că firmele concurente nu îndeplineau toate condiţiile prevăzute de procedura de achiziţie şi au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Astfel, au blocat întreaga procedură de atribuire a contractului de furnizare a produselor lactate. În cazul produselor de panificaţie, firma contestatare este Isis SRL. Potrivit CJ Dolj, Lactido a câştigat licitaţia pe sectoarele 1 şi 2, iar Dorna - pe sectorul 3. Prin contestaţia depusă, Lactido pare că şi-a dat cu stângul în dreptul, ca şi Dorna şi Isis. Paradoxal? Doar în aparenţă.
Strânşi cu uşa
În cazul licitaţiei pentru produse lactate, ofertele firmelor înscrise au fost între 0,37 lei şi 0,68 lei pe bucată. De reţinut că principalul criteriu în cadrul licitaţiei pentru programul „Cornul şi laptele“ este preţul. Potrivit CJ Dolj, Lactido şi Dorna au avut cele mai bune oferte şi erau câştigătoare. Legea obligă ca, în momentul în care se depune o contestaţie, procedura să fie suspendată până la soluţionarea acesteia. Termenul de soluţionare a unei contestaţii, dat de CNSC, este de 20 de zile, însă acesta poate fi prelungit la 40 de zile sau chiar mai mult în cazuri excepţionale. Blocând procedura de licitaţie, firmele contestatare a