Comitetul Director al Fondului Monetar Internaţional va discuta, astăzi, aprobarea celei de a II-a tranşe din împrumutul către România. Analiştii consultaţi de capital.ro dau ca sigură aprobarea împrumutului reprezentând echivalentul a 1,9 mld. euro din care jumătate se va duce la Finanţe pentru plata pensiilor şi a salariilor. Potrivit înţelegerii cu FMI, România avea de îndeplinit unele criterii legislative, reprezentanţi ai Băncii Naţionale declarând pentru capital.
Comitetul Director al Fondului Monetar Internaţional va discuta, astăzi, aprobarea celei de a II-a tranşe din împrumutul către România. Analiştii consultaţi de capital.ro dau ca sigură aprobarea împrumutului reprezentând echivalentul a 1,9 mld. euro din care jumătate se va duce la Finanţe pentru plata pensiilor şi a salariilor.
Potrivit înţelegerii cu FMI, România avea de îndeplinit unele criterii legislative, reprezentanţi ai Băncii Naţionale declarând pentru capital.ro că nu există restanţe la acest capitol.
Cu toate acestea, vorbind strict tehnic, unele criterii nu sunt îndeplinite de facto, un exemplu fiind “Aprobarea legislaţei revizuite privind salarizarea în sectorul public”. Vorbim aici despre Legea unică de salarizare pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament dar care nu este încă aprobată.
“Tot ce s-a făcut din acest punct de vedere (al adoptării obligaţiilor legislative – n.r.) s-a făcut pe bază de înţelegere cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană. Nimic mai puţin, nimic mai mult”, a declarat pentru capital.ro consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Cu alte cuvinte, oficialul BNR a lăsat să se înţeleagă faptul că, dacă mai sunt unele restanţe, acestea au fost acceptate de către cele două instituţii.
Obligaţii asumate faţă de FMI şi Comisia EuropeanăAprobarea legislaţiei revizuite privind salariza