Investitiile straine directe si fondurile europene sunt singura sansa de supravietuire a agriculturii romanesti, potrivit unui raport BCR. Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate ar putea fi ingredientele perfecte pentru o afacere de succes pentru investitorii straini interesati de Romania.
Romania ocupa doar locul 30 intr-un top al tarilor cu activitati in domeniul agriculturii ecologice. Folosirea pe scara redusa a substantelor chimice si a ingrasamintelor in agricultura romaneasca, suprafata mica a fermelor, calitatea deosebita a solului si forta de munca relativ ieftina sunt principalele atuuri ce ar trebui luate in considerare.
Agricultura romaneasca poate deveni o prioritate pentru investitorii straini. Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes de catre oricare investitor strain pregatit sa isi utilizeze experienta si tehnologia intr-o tara ce detine capacitatea de a hrani peste 100 de milioane de oameni, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) cu ocazia prezentarii Raportului Agricultura 2009.
Fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute de pana in prezent, fenomenul de imbatranire a populatiei de la sate si saracia larg raspandita in mediul rural pun agricultura romaneasca in fata unei singure optiuni: investitiile straine directe si fondurile europene.
Raportul mentioneaza ca primii 50 de mari intreprinzatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 ha - tendinta ascendenta a pretului terenurilor agricole vizibil pana anul trecut, precum si anticipatiile de majorare ulterioara au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor ag