Pentru şcoala românească urmează o perioadă fierbinte. Profesorii mureşeni au decis să intre de astăzi în grevă japoneză în semn de protest faţă de noua Lege a salarizării. Dascălii gălăţeni anunţă şi ei proteste din acelaşi motiv. Mai citeşte şi:
Analiză: şapte soluţii pentru o şcoală corectăUltimatum ''Adevărul'': Scoateţi proastele obiceiuri din şcoli!Primul caz de gripă nouă într-o şcoală, la SloboziaŞcoala, între căruţe şi floriŞcoala de la sat care este mai modernă ca orice şcoală din oraş FOTOREPORTAJ
Arad: Ponturi noi pentru elevi de la poliţişti
Arad: Primul clopoţel a emoţionat bobocii
„Ne-au luat toate sporurile din salariu, cu excepţia celui de vechime. Salariul scade, în medie, cu 800 de lei brut. Un profesor va ajunge să încaseze de la 500-600 de lei, până la 1.200 de lei bani în mână”, a afirmat, vineri, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Galaţi, Valeriu Diculescu. La 5 octombrie, bugetarii au anunţat că vor intra în grevă generală.
Ordinul care contrazice legea
Un alt motiv care a pus şcolile pe jar este ordinul, emis miercuri, 16 septembrie, prin care ministrul Educaţiei va desemna pe lângă inspectorii generali şi pe directorii de şcoli. Pe de o parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că numirile fără concurs a directorilor de şcoli au fost un abuz din partea inspectoratelor care i-a ales după criterii politice.
Pe de altă parte, inspectorii şi liderii de sindicat o acuză pe Andronescu de politizarea învăţământului şi de centralizare. În plus, ordinul privind desemnarea de către ministrul Educaţiei a directorilor şi a inspectorilor şcolari numiţi cu delegaţie este contrar noii legi a educaţiei. Aceasta din urmă ar urma să intre în vigoare în 2010 şi stipulează că directorii vor fi numiţi de consiliul de administraţie al şcolii.
@