Satele sasesti din Transilvania trec prin niste transformari dramatice, desi au o mostenire pretioasa si fragila, din cauza migratiei romanilor si a lipsei de reglementari care sa protejeze acest patrimoniu cultural si turistic.
Orasul romanesc Sibiu, un fel de Bruges al Estului, cu elemente arhitectonice vechi de cateva secole, bine conservate, dispersate de-a lungul unul labirint de strazi pietonale, a fost numit in 2007 Capitala Europeana a Culturii, de catre Uniunea Europena, noteaza site-ul Osservatorio Balcani.
Pe langa Sibiu, si alte orase din Romania ca Cluj, Oradea si Timisoara au un patrimoniu arhitectonic din spatiul gotic, dar si elemente din arta decorativa austriaca.
Si in satele din Transilvania un ochi de expert poate observa cu usurinta stilul arhitectural mostenit de la sasii din Transilvania, populatie germanica din diferite zone ale Germaniei, Tarile de Jos, Luxemburgului si Frantei.
Cele peste 100 de sate caracterizate de biserici din piatra, acoperite cu tigle facute cu mana, cu curti imense si gard de lemn, ofera niste imagini fara precedent.
Jurnalistii noteaza ca regiunea este pe departe de a fi ca Toscana sau Valea Loarei, dar locuri ca Biertan, Viscri-Deutschweisskirch si Malancrav-Malkrong sunt bijuterii arhitecturale pentru turismul cultural, iar turistii ecologisti pasionati de mancaruri biologice gasesc aici ce au nevoie.
Mai mult chiar, regiunea a fost remarcata si de printul Charles al Marii Britanii care vine periodic in zona. Insa potentialul ei de a genera o dezvoltare rurala bazata pe turism a fost lovit de emigratia romanilor care au plecat de-a lungul Europei, dar si de inadvertenta dintre deciziile de la centru si autoritatile locale.
Locul nu a fost distrus complet datorita statutului conferit de UNESCO, care protejeaza cele 148 de sate sasesti