România ocupă locul 14 într-un top al statelor Uniunii Europene (UE) privind costurile anuale pentru un cont bancar, iar băncile locale sunt mai puţin transparente comparativ cu cele din restul Uniunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare în spaţiul comunitar. Costul mediu anual al unui cont bancar cu utilizare medie este de 83 de euro în România, suma incluzând, printre altele, comisioanele aferente tranzacţiilor, potrivit CE. Băncile locale sun
România ocupă locul 14 într-un top al statelor Uniunii Europene (UE) privind costurile anuale pentru un cont bancar, iar băncile locale sunt mai puţin transparente comparativ cu cele din restul Uniunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare în spaţiul comunitar.
Costul mediu anual al unui cont bancar cu utilizare medie este de 83 de euro în România, suma incluzând, printre altele, comisioanele aferente tranzacţiilor, potrivit CE.
Băncile locale sunt mai puţin transparante, în comparaţie cu media altor instituţii de credit din UE, în ceea ce priveşte costurile asociate unui cont, dar aplică proceduri mai simple.
De altfel, CE a fost nevoită să contacteze peste 70% din băncile româneşti incluse în studiu pentru a obţine detalii sau pentru a clarifica informaţiile postate pe site-urile acestora.
Referitor la folosirea instrumentelor de plată, România se încadrează în grupul statelor în care populaţia preferă tranzacţiile cu numerar, acestea reprezentând 90% din total.
România este penultima în UE în funcţie de numărul de tranzacţii bancare pe utilizator de cont, se arată în raport.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat în 2008, o treime dintre români au întâmpinat dificultăţi în compararea ofertelor pentru conturi curente. Doar 10% dintre cetăţenii români au schimbat banca în ultimii doi ani, chiar dacă 33% din