Numărul de bovine a scăzut în ultimul an, de la peste 2,86 milioane la puţin peste 2,6 milioane.
În funcţie de categoriile de bovine, o scădere însemnată a efectivelor s-a înregistrat, potrivit INS, la taurine. Numărul de vaci pentru lapte s-a redus de la 1,57 de milioane la 1,51 de milioane.
De asemenea, în intervalul 1 iunie 2008-1 iunie 2009, au scăzut şi efectivele de bivoliţe.
Raportat la cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, cele mai numeroase efective sun înregistrate în Nord Estul şi Nord Vestul ţării.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, carnea de vită reprezintă 10% din consumul de carne din România, faţă de 40% cât este media în UE. În plus, românii consumă din ce în ce mai puţină carne de vită. Pentru 2009, consumul estimat este de 2,6 kilograme/locuitor, cu peste 4 kilograme mai puţin decât anul trecut.
Sursa INS