Producătorii de alcool, ţigări, arme şi cazinourile ar fi reuşit să-ţi pună portofoliul la adăpost. Citeşte în numărul 14 al revistei „Forbes România“ despre modul în care acţiunile companiilor producătoare de alcool şi de ţigări îţi pot păstra un portofoliu sănătos. Dacă eşti copleşit de responsabilitatea socială, înseamnă că nu ai aruncat nicio privire pe evoluţia bursieră a aşa-numitelor titluri „păcătoase“. Totuşi, patru mari categorii de emitenţi – producătorii de ţigări, alcool, arme şi cazinourile – ar fi reuşit să-ţi pună la adăpost, în plin dezastru financiar, plasamentele pe pieţele de capital.
EUFORIE BURSIERĂ
Într-un an dificil precum 2009, virtutea pare să o ducă mai rău decât viciul. Pe 27 august 2009, producătorul american de băuturi spirtoase Diageo înregistra o creştere de 7% a profitului pe anul în curs, datorată în mare parte cursului de schimb favorabil şi tăierii la sânge a costurilor de producţie.
Ziua avea să se dovedească fericită doar pe jumătate. La câteva ore după acest anunţ, acţiunile Diageo (NYSE: DEO) pierduseră, pe Bursă, peste doi dolari din valoare. În acelaşi timp, în faţa sediului din centrul Londrei, câteva sute de manifestanţi protestau împotriva deciziei companiei de a închide o distilerie veche de 199 de ani din Glasgow şi o fabrică de îmbuteliere din Kilmarnock.
Dincolo de controversele de ordin moral, liderul mondial al pieţei de băuturi spirtoase a avut un an mai bun decât multe companii mai puţin „păcătoase“: valoarea unei acţiuni a revenit aproape de cotaţiile din septembrie 2008, după o scădere de 50%. O politică originală duce şi Constellation Brands (NYSE: STZ), cel mai mare producător de vinuri din lume, care mizează în perioada de criză pe sectorul băuturilor scumpe, considerate „ultra-premium“. Astfel, Constellation Brands a ales să-şi vândă mărcile „de duzin