Condiţiile bune de trai, comparativ cu cele din China, îi determină pe asiatici să-şi întemeieze familii în Satu Mare, iar unii dintre ei au deja copii născuţi aici, cărora le dau, adesea, nume româneşti.
Zhang Yang Sheng, alături de soţia lui Qui, s-a stabilit, în Satu Mare în urmă cu opt ani, când au început să îşi deschisă şi o afacere de familie. La început le-a fost extrem de dificil să se acomodeze cu stilul românesc, cu mâncarea, dar mai ales cu limba. În timp, lucrurile s-au aşezat în favoarea lor. La ora actuală au un magazin mare de articole vestimentare, în Piaţa nr. 1. „Am venit alături de soţia mea, pe care nu o puteam lăsa în China. Ne simţim bine aici, cu toate că românii au altă concepţie despre noi. Viaţa este mult mai uşoară, câştigăm bani doar pentru familie“, spune Zhang Yang Sheng.
Au adus pe lume două fete
Familia Yang Sheng a adus pe lume două fetiţe. Ambele s-au născut în Satu Mare, au primit nume românesc. „Andreea are cinci ani, iar Anamaria şapte. De curând le-am trimis în China pentru a învăţa limba chineză. Dacă totul merge bine, le vom aduce în România, însă cu acceptul lor. Nouă ne-ar plăcea să urmeze o facultate acolo şi să se afirme în ţara lor de baştină“, spune Qui, mama celor două fete.
Chiar dacă sunt de origine chineză, cei doi le consideră pe fete românce. „S-au născut aici, sunt românce adevărate“, a declarat Zhang.
Adoră mâncarea tradiţională românească
Pe lângă orez şi multe fructe şi legume, familia de chinezi este înnebunită după mâncarea tradiţională românească. Le plac mult sarmalele şi ciorba de burtă. „Nu ştiu să gătesc aşa ceva, mâncăm la restaurant. În schimb, mâncarea chinezească o pregătesc acasă“, spune Qui. Cei doi nu mânâncă foarte multă carne, nefiind obişnuiţi cu aşa ceva. Ei spun că în China, oamenii se axează mult pe legume. „Merele româneşti sun