Pentru a putea supravieţui, un tânăr român de 18 ani are nevoie de tratamente medicale în valoare de 5.600 de euro pe lună. Cristian Ştefănescu (18 ani) suferă de o boală genetică foarte rară care afectează o persoană dintr-un milion, din cauza colesterolului mărit. Medicamentele nu ajută prea mult în cazul lui Cristian, unicul tratament care îl ţine în viaţă fiind plasmafereza (n.r. un fel de filtrare a sângelui de grăsimi). Aceasta nu se poate face în România şi de aceea Cristian şi mama sa au fost nevoiţi să se mute la Roma.
De cinci ani de zile, cei doi au locuit pe la diverse asociaţii non-profit, însă din lipsă de fonduri acestea nu îi mai pot găzdui. În prezent, cei doi stau temporar la o familie de români, singura sursă de venit fiind banii trimişi de tatăl băiatului care munceşte la Mantova, în nordul Italiei. Boala tânărului, hipercolesterolemie familială tip 2A, a fost descoperită la vârsta de opt ani, când la analizele la sânge s-a constatat o cantitate foarte mare de colesterol (1.033 mg/dl).
„Când am văzut rezultatul, am rămas şocată, ar fi trebuit să aibă 158 mg/dl pentru vârsta lui. Parcă a căzut cerul pe mine!“, povesteşte Doina (53 de ani), mama lui Cristian.
A ajuns în Italia în stare gravă
După ce ani în şir au căutat cu disperare metode de tratament în ţară, un italian le‑a spus despre şansele de vindecare în Peninsulă. Pentru a aduna cei 4.800 de euro necesari pentru primele patru şedinţe de plasmafereză, mama şi tatăl băiatului au apelat la cunoştinţe, la preot şi la televiziuni.
În urma analizelor amănunţite efectuate în noiembrie 2004, la Genova, s-a descoperit că boala era într-un stadiu foarte avansat. O lună mai târziu, Cristi a suferit o operaţie de triplu by-pass coronarian.
Medicii italieni au prezentat cazul autorităţilor din regiunea Lazio, care au a