Dorinţa de a deveni mamă se trezeşte în multe dintre femei abia în al treilea sau chiar al patrulea deceniu de viaţă. Pentru că au fost ocupate cu cariera, pentru că au vrut să "mai copilărească", pentru că nu au găsit bărbatul potrivit, multe femei amână să-şi asume rolul de mamă.
Cele mai multe dintre ele folosesc în acest scop banalele deja pilule anticoncepţionale, considerate una dintre cele mai bune invenţii de care putea beneficia femeia. Aceasta este o părere împărtăşită de o parte dintre femei. Dar mai există o parte care nu sunt deloc de acord cu pilulele contraceptive.
Nu vom dezbate în rândurile următoare avantajele şi dezavantajele administrării acestor pastile, ci vom vorbi despre sarcina de după anticoncepţionale. Asistent universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti, ne lămureşte dacă ideea conform căreia pentru a naşte un copil sănătos trebuie să treacă un timp între data la care s-a renunţat la anticoncepţionale şi cea a concepţiei. Reputatul medic oferă, de asemenea, câteva informaţii legate de administrarea de anticoncepţionale, fertilitate sau administrarea de acid folic.
- Jurnalul de sănătate: Există medici care afirmă că, pentru a naşte un copil sănătos, trebuie să existe o perioadă între data concepţiei şi data la care s-a renunţat la anticoncepţionale. E adevărat?
Anca Simionescu: Nu există nici o legătură între anticoncepţionale şi sănătatea viitorului copil sau între data întreruperii contracepţiei orale şi malformaţiile fetale.
- Există riscul ca sarcina să se oprească din evoluţie dacă femeia rămâne însărcinată la puţin timp după ce a renunţat la pastile?
Sarcinile incipiente oprite din evoluţie sunt cauzate în majoritatea cazurilor de anomaliile cromozomiale, de bolile ovarelor micropolichistic