Pentru a fi feriţi de demneţă, puneţi-vă mintea la contribuţie cel puţin o oră pe zi. Insomniile şi agitaţia pot degrada creierul.
Memoria poate fi afectată iremediabil în cazul celor care duc o viaţă agitată, stresantă, se luptă să fie primii, acceptă cu greu să piardă, suferă de insomnii sau depresie. Probleme au şi cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral, nu şi-au tratat la timp hipertensiunea, colesterolul, diabetul, au avut o viaţă excesiv de sedentară.
„Mama mea avea o memorie de elefant, dar acum nu-şi mai aduce aminte nici măcar cum se fac clătitele. Discuţiile elevate care au făcut savoarea familiei noastre au dispărut şi ne limităm doar la dialoguri sumare, ca să nu-i facem rău”, a povestit ieri, Roxana Braga, la o întâlnire cu pacienţii bolnavi de Alzheimer.
Medicamentele ţin boala în loc
Medicii neurologi spun că boala poate fi luată din pripă, prin schimbarea stilului de viaţă, printr-o dietă adecvată, dar şi cu ajutorul medicamentelor specifice tratării demenţelor. Familiile care au ajuns din timp la doctor cu pacienţi suspecţi de Alzheimer spun că medicamentele, luate în stadiu incipient, au ajutat la ameliorarea bolii „Cu listă făcută, mama mea poate merge acum singură la cumpărături. Nu îi lipsesc foaia şi creionul, iar noi scriem inclusiv acţiunea pe care o are de făcut”, spovesteşte Nicoleta Toma, fiica unui pacient cu Alzheimer.
Un sudoku şi un rebus dezlegate zilnic, plus lectura presei, adică punerea la contribuţie a minţii timp de o oră, apoi 30 de minute de plimbare alertă sau exerciţii fizice şi un meniu bogat în vegetale atenuează degradarea creierului şi menţin demenţele într-un stadiu incipient sau mediu. În primele stadii ale bolii Alzheimer simptomele nu sunt evidente: pacientul are mici pauze de memorie (lapsusuri).
Pe măsură ce boala înaintea