Presedintele american a afirmat de cate ori a avut ocazia in acest weekend – si pentru ca a facut turul talk-show-urilor, a avut numeroase ocazii – ca decizia administratiei sale de a abandona constructia unor elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia nu are legatura cu Rusia. Daca este asa, atunci este limpede ca rusii nu au aflat inca, pentru ca, de o saptamana, la Moscova toata lumea petrece si saluta "concesiile" facute Rusiei de administratia americana. Aceste concesii sunt nenecesare, reprezinta cel putin o naivitate strategica in relatia cu Rusia din partea lui Barack Obama si, totodata, o lovitura nedreapta data unor aliati loiali, precum Cehia si Polonia, si Europei de Est in general.
Nucleul problemei consta – cel putin oficial – in a gasi modalitatea cea mai buna de a contracara pericolul unui atac iranian cu rachete cu raza lunga de actiune impotriva Statelor Unite si a aliatilor lor europeni. Potrivit lui Obama, decizia de abandonare a scutului din Europa se bazeaza pe informatii noi, in acord cu care pericolul ca Iranul sa dezvolte rachete cu raza lunga nu va deveni manifest pana in 2015-2020, in schimb cel al unor atacuri cu rachete cu raza scurta si medie este considerabil mai mare. In acest sens, administratia de la Washington sustine ca a luat decizia de a construi un sistem mai flexibil, bazat pe baterii mobile, care sa poata fi desfasurat si de pe mare, si de pe uscat si care sa fie amplasate in Turcia si, eventual, in statele balcanice. Aceasta ar fi o solutie tehnica mai viabila decat sistemul prevazut pentru Cehia si Polonia, care nu a fost inca dovedit ca functional, si mai ieftina.
In plus, s-a adaugat de la Bucuresti, noua varianta ar fi mai avantajoasa pentru Romania deoarece noul sistem ar acoperi teritoriul romanesc intr-un fel in care precedentul nu o facea. Toate aceste argumente sunt gresite. In