Recesiunea mondială a ieftinit casele în România. După 12 luni de criză, în SUA şi Marea Britanie locuinţele au început să se scumpească. Sursa: Andrei Piclisan
Acest lucru s-ar putea întâmpla şi la noi. Unul dintre principalii factori care arată evoluţia crizei - preţul locuinţelor - pare să dea semne de revenire după ce o perioadă de 12 luni a atins praguri minime în aproape toate ţările europene şi SUA. Mai mult, unii analişti au susţinut că această criză mondială a plecat de la vânzarea şi revânzarea unor active toxice. Mare parte din aceste active constau în imobile vândute de mai multe ori, ajungând astfel la preţuri supradimensionate.
În lunile iulie şi august, în SUA şi în Marea Britanie evoluţia preţului caselor a luat o întorsătură de 180 de grade, adică a ajuns de pe minus pe plus. Efectul de bumerang, care a dus la propagarea crizei, ar putea fi activat şi în sectorul imobiliar. Astfel, preţurile apartamentelor de la noi ar putea să crească din nou, dacă economia românească va avea aceeaşi evoluţie ca aceea din Marea Britanie şi SUA. În cât timp va ajunge efectul de bumerang pe piaţa imobiliară e greu de estimat, chiar şi de către analiştii români din domeniu.
Cum va evolua preţul caselor
În luna august, imobilele englezeşti s-au scumpit cu 0,8% faţă de luna anterioară, ceea ce evidenţiază revenirea uşoară a economiei, potrivit unui studiu al Halifax, divizia specializată pe credite imobiliare a grupului financiar Lloyd. În aceeaşi lună, preţurile locuinţelor din România au stagnat, după ce scăzuseră vertiginos în ultimele 16 luni, arată ultima analiză a companiei Colliers. Potrivit acesteia, preţul mediu al unei locuinţe vechi din Capitală este 1.150 de euro/ mp.
O parte dintre agenţii imobiliari consideră că piaţa ar putea rămâne instabilă în următoarele luni, astfel că, înaintea viitoarelo