Deşi autorităţile dădeau ca sigur că „Primul siloz” va alunga de pe piaţă samsarii, în realitate, tot ei „dictează” cu cât se vinde grâul. Sursa: Reuters
Deşi recolta de grâu din acest an a fost una acceptabilă, atât pentru panificaţie, cât şi pentru consumul furajer, nu acelaşi lucru se poate spune despre preţ.
Acesta îi nemulţumeşte pe toţi producătorii, mai puţin pe depozitari. Potrivit Fondului de Garantare a Creditului Rural, preţul grâului în această săptămână se ridică la 50 de bani pe kilogram, cu 10 sau 15 bani mai mult decât cu cât se vindea până acum.
Producătorii spun că pentru a obţine şi ei ceva profit, grâul ar trebui să coste cel puţin 70 bani/ kg. Cei care au posibilitate de stocare mai mare se folosesc de lipsurile sistemului şi cumpără grâul la preţ de nimic, contrar spuselor oficialilor din minister care declarau că apariţia „Primului siloz” va reduce numărul samsarilor şi va stabiliza costul cerealelor.
În iarnă, preţul va fi de două ori mai mare
„Programul guvernamental «Primul siloz» este o mare porcărie. A fost făcut pentru a-i avantaja tot pe depozitari. Spre exemplu, unele silozuri îţi iau 2,75 euro pe tona de cereale numai să-ţi cântărească recolta, cam aceeaşi sumă şi pentru aerare şi mai sunt şi alte astfel de tarife care se ridică la un total de 20 de euro, unele dintre acestea chiar se percep pe lună”, spune Ion Bălan, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). La fel spun şi oficialii BCR, care consideră că programul guvernamental se adresează, în principal, unui număr restrâns de exploataţii agricole, şi anume celor de dimensiuni mari.
Ion Bălan susţine că marii depozitari stochează grâul până în iarnă şi apoi, când va fi nevoie, îl vor scoate la vânzare la un preţ dublu faţă de ce se dă acum.
„Spre exemp