Situatia finantelor publice ale Poloniei, Ungariei si Cehiei se va deteriora chiar daca cea mai dificila criza financiara din ultimele decenii pare a se apropia de sfarsit, fapt ce va conduce la o majorare a nivelului datoriilor si va creste sansele ca agentiile de rating sa modifice in sens negativ calificativele actuale ale statelor, potrivit agentiei Fitch Ratings, scrie Bloomberg.
"Deteriorarea situatiei finantelor publice in aceste state ar putea conduce la reducerea ratingurilor acordate acestora, daca ele nu reusesc sa identifice si sa implementeze programe de consolidare fiscala credibile si viabile pe termen mediu", a spus David Heslam, credit analist in cadrul agentiei de rating Fitch. "In toate aceste state, politica si ciclurile electorale alimenteaza riscurile unei crize a sistemului fiscal."
Cele trei state emergente membre ale Uniunii Europene s-au chinuit sa acopere deficitele bugetare dupa ce o reducere drastica a exporturilor a eliminat slujbe si a erodat veniturile de la bugetul de stat.
Polonia, singurul stat membru al Uniunii Europene care a reusit sa obtina in fiecare trimestru de la debutul crizei crestere economica, a fost obligata sa isi abandoneze planurile de a adopta moneda euro in 2012, dupa ce perspectivele bugetare s-au inrautatit.
Ungaria isi pune bazele in ajutorul financiar primit de la Fondul Monetar International pentru a se mentine pe linia de plutire. Guvernul de la Praga a renuntat la alegerile anticipate din cauza unei probleme constitutionale.
Situatia finantelor publice din aceste state va "continua sa se inrautateasca din cauza crizei economice", a anuntat Fitch. "Datoria guvernamentala medie urmeaza sa creasca cu 10% din Produsul Intern Brut pana in 2010, comparativ cu nivelul de la sfarsitul lui 2008."
Deficitul guvernamental al Cehiei va ajunge anul acesta si in 2010 la 6% din PIB, "o de