Au fost verificate vechiile spaţii de preluare a fructelor, nefuncţionale în ultimii ani, din mai multe localităţi din zona de vest a judeţului, pentru ca autorităţile să decidă dacă acestea vor mai putea fi refolosite.
Tot mai mulţi producători agricoli vâlceni s-au plâns de faptul că nu au unde să îşi vândă fructele pe care le culeg în această perioadă. „Vin zilnic la primărie oameni care mi se plâng că au cules tone de mere pe care nu au unde să le depoziteze şi nici unde să le vândă. Este o situaţie delicată cu care mă confrunt de câţiva ani de zile, oamenii de la mine din localitate fiind majoritatea cultivatori de pruni, meri şi peri”, a declarat Dumitru Pearcu, primarul localităţii Tomşani. Pentru a veni în sprijinul oamenilor, reprezentanţii guvernului în judeţ, alături de primării din zona Horezu şi de reprezentanţi de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea au făcut mai multe controale în şase localităţi, unde ocupaţia de bază este pomicultura. „Am înţeles că este un proiect care vizează reînfinţarea centrelor de colectare a fructelor în localităţile Tomşani, Costeşti, Stroeşti, Mateeşti, Măldăreşti şi Slătioara. Este o idee foarte bună, mai ales că mi s-a spus că se va implica şi un procesator de la noi, din Râmnicu Vâlcea, care va colecta fructele de la ţărani”, a mai adăugat Dumitru Pearcu.
Pentru că nu au reuşit să le vândă, anul trecut, sătenii au dat merele la porci
Pentru depozitarea tonelor de fructe se vor folosi vechiile spaţii în care au funcţionat centrele de preluare a fructelor şi care nu au fost distruse în ultimii ani. Între timp, producătorii agricoli aşteaptă să se reamenajeze aceste spaţii, pentru că oamenii au început déjà recoltarea fructelor. „Am o livadă de meri şi peri şi am început să le culegem pentru că nu vreau să dea bruma pe ele. Oricum, nu ştiu ce voi face cu atâtea t