Patru bihoreni și un hunedoarean, au cucerit vârful Ararat (5165 m) din Turcia.
Expediția formată din Lucian Frențiu, membru al Clubului de Speologie “Speodava” Ștei, Mihai Teușdea, membru al Clubului de Speologie “Cristal” Oradea, Cristina Ianc, membră a Clubului de Speologie “Cristal” Oradea, Alin Mihuța, membru al Clubului de Speologie “Cristal” Oradea și Mihai Vlad din județul Hunedoara, au pornit spre Turcia.
Patru zile de drum
Aceștia au străbătut cei 3.000 de kilometri, până la baza muntelui, cu mașina. “Adevărul este că nu de puține ori am avut emoții și nu ne-am simțit în siguranță. Se simte că încă acest teritoriu al Turciei este unul ostil, de multe ori am văzut tancuri care se plimbau pe străzile orașelor, oamenii sunt foarte familiarizați cu armele”, a declarat Cristina Ianc. Vârful a fost abordat abia după ce membrii expediției au obținut un permis special. Aceștia au avut nevoie și de un ghid local, fără de care accesul este interzis turiștilor.
Au început ascensiunea
Ascensiunea a început în data de 6 septembrie. "Am fost duși cu o dubiță până la baza muntelui și lăsați la altitudinea de 2.165 de metri. A urmat un urcuș de aproximativ cinci ore până la tabăra I, aflată la altitudinea de 3.207", a povestit Cristina. În următoarea zi au strâns corturile și fără să facă tura de aclimatizare s-au hotărât să urce tabăra II, la 4.200 de metri, pentru a economisi timp și pentru a profita de vremea extraordinară. “N-am reușit însă să ne bucurăm prea tare, nu bine ajunși în tabără, că a început să ningă. Zeky, ghidul nostru ne-a liniștit spunând că se întâmplă foarte frecvent, dar că pe dimineață, pe când vom aborda vârful, vremea își va reveni. Probleme de altitudine nu au fost majore, ușoare dureri de cap, care după o masă bună și o hidratare cu supă și ceai au dispărut”, a spus Mihai Teușdea.