Majoritatea bătrânilor ajung în cămine deoarece nu au familie sau aceasta nu-i poate îngriji. În azilul de la Catedrala Eroilor locuiesc 15 bătrâni. Pentru cazare, masă şi servicii bătrânii sau rudele lor trebuie să plătească 800 de lei pe lună. Căminul de bătrâni de la Catedrala Eroilor este construit şi îngrijit cu ajutorul preotului Gheorghe Chivulescu şi s-a deschis în urmă cu trei ani.
Bătrânii sunt de cele mai multe ori lăsaţi aici de către rudele lor cărora le devine din ce în ce mai greu să aibă grijă de ei. Cu toate acestea, mulţi au încă speranţa că se vor întoarce cândva în rândul familiei şi nu vor fi lăsaţi să moară printre străini.
„Dorim să simtă că sunt iubiţi, dar s-a întâmplat să mai şi plece, să spună că le este dor de copii“, spune preoteasa Sabina Chivulescu, care este şi administratorul azilului.
Pentru cazare, masă şi servicii, bătrânii trebuie să plătească lunar suma de 800 de lei, din pensie sau cu ajutorul familiei.
„Pentru mâncare ei trebuie să plătească 300 de lei, pentru cazare 300 de lei, iar pentru serviciile sociale încă 200 de lei. Avem şi bătrâni care nu au de unde da aceşti bani şi nu-i putem arunca în stradă. În acest moment o singură persoană plăteşte integral. Acoperim cheltuielile cu ajutorul donaţiilor în alimente de la Catedrala Eroilor. Vin oamenii şi ne mai aduc cartofi, legume şi ce mai pot ei pentru aceşti bătrâni“, explică preoteasa Sabina.
Copiii nu-i mai pot îngriji
Majoritatea bătrânilor de la azilul de la Catedrala Eroilor sunt aici pentru că nu se mai puteau descurca singuri.
„Am dorit să mă mut la un cămin de bătrâni pentru că fiul meu, singura mea rudă, nu mă putea îngriji. Are un loc de muncă şi mie îmi este teamă să rămân atât de mult timp singură. Aici mă simt în siguranţă, iar Sabina este o femeie minunată“,