Potrivit statisticilor poliţiei, cele mai multe infracţiuni cu violenţă de genul lovirilor, omorurilor sau vătămărilor corporale grave s-au petrecut, în primele luni ale lui 2009, în mediul rural. Cu toate acestea, ţăranii sunt mai puţin răspunzători de dinamica criminalităţii înregistrată la nivel judeţean decât anul trecut.
În primele 8 luni din anul curent, la nivelul judeţului Galaţi au fost constatate 5.416 infracţiuni, dintre care 1.371 s-au produs în mediul rural (25,3% din totalul constatărilor).
Comparativ cu perioada similară din anul precedent, se observă o creştere cu 16% a infracţiunilor constatate la nivelul judeţului, dar şi o uşoară scădere a ponderii faptelor săvârşite în rural din totalul infracţiunilor constatate (de la 26% în 2008 la 25,3% în 2009).
Se poate constata că ponderea cea mai mare în totalul infracţiunilor comise în mediul rural o deţin faptele de natură judiciară (peste 55%).
Ţăranii, mai predispuşi la infracţiuni grave
În primele 8 luni din acest an, în mediul rural au fost înregistrate 354 infracţiuni contra persoanei, ceea ce reprezintă peste 55% din totalul infracţiunilor de acest tip de la nivelul întregului judeţ.
În mediul rural, aproximativ 70% din totalul infracţiunilor contra persoanei constatate atât în 2008, cât şi în 2009, sunt infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii.
Se poate astfel observa atât creşterea numerică pe ansamblu a infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii constatate în 2009 în mediul rural, comparativ cu perioada similară din 2008, cât şi creşterile înregistrate la infracţiunile grave (omor, tentativă la omor etc.).
În plus, se poate observa că faptele comise în mediul rural au o pondere semnificativă în totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului (ex: 10 din cele 13 omoruri