Beneficiile pe care dovleacul şi preparatele ce conţin acest ingredient le aduc sănătăţii sunt deseori trecute cu vederea, aşa că a venit vremea să reinventăm această legumă.
În fiecare toamnă ne aducem aminte de dovleac, pentru că este sezonul în care se culeg aceste legume, folosite nu doar pentru consumul alimentar, ci şi ca elemente de decor. În general, dovlecii sunt portocalii, însă există şi specii care au coaja şi miezul galbene.
Dovlecii apar pe piaţă din luna septembrie, însă, dacă vă număraţi printre cei care doresc să cultive această legumă în propria grădină, aveţi de unde alege, întrucât la magazinele specializate se găsesc seminţe pentru diverse soiuri, create special pentru gătit. Dacă plantaţi seminţele vara, dovlecii se vor coace la începutul toamnei, având nevoie de 85-90 de zile pentru a ajunge la maturitate.
Calităţi nutritive
Principala substanţă nutritivă pe care organismul uman o extrage şi o foloseşte din dovleac este betacarotenul sau vitamina A. O porţie de dovleac copt, de exemplu, are un conţinut extrem de ridicat de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi pentru dezvoltarea celulelor pielii. Se poate spune chiar că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul.
Cel de-al doilea ingredient nutritiv pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acesta e un compus chimic necesar pentru producţia de energie şi pentru funcţionarea sistemului nervos. În plus, dovleacul conţine fier şi magneziu în cantităţi care nu sunt deloc de neglijat, fiind, totodată, şi o sursă valoroasă de fibre, necesare digestiei.
Prin consumul de dovleac în diverse mâncăruri, tractul digestiv se menţine sănătos, iar organismul este protejat de acţiunea radicalilor liberi, a antioxidanţilor şi prin beneficiile aduse de vitamina A.
Cum gătim d