Liderii celor mai importante 20 de state din lume, care se intalnesc la summitul G-20 din Pittsburgh de la sfarsitul saptamanii, incearca sa ajunga la un compromis in privinta cerintelor de capital impuse bancilor, dar si a regulilor pe baza carora se vor stabili modalitatile de salarizare a bancherilor.
Presedintele american Barack Obama si omologii sai din statele G20 vor discuta pe 24 si 25 septembrie despre noi restrictii privind nivelul de indatorare al creditorilor, dar si despre posibilitatea ca bancile sa detina in portofolii un numar mai ridicat de active cu o lichiditate ridicata, scrie Bloomberg.
Prin adoptarea unor masuri care duc la limitarea posibilitatilor bancilor de a investi si de a face tranzactii, guvernele ar putea "reteza" avansul de 22% inregistrat anul acesta de indicele Standard & Poor's 500, insa acesta este un pret pe care liderii mondiali sunt pregatiti sa si-l asume pentru a preveni un nou colaps de anvergura celui de la Lehman Brothers.
Bonusurile nu vor fi plafonate
Stabilirea unui plafon maxim pentru bonusuri, masura avansata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, nu a fost inclusa pe lista de recomandari a ministrilor de finante europeni. Liderii de pe continent ar putea fi dispusi sa aprobe raportarea bonusurilor la nivelul capitalului bancilor, adoptand astfel o pozitie similara celei a Statelor Unite.
"Este o metoda pentru a aduce ambele parti pe aceeasi pozitie", a spus Morris Goldstein, membru al Institutului Peterson pentru Economie Internationala din Washington si fost economist al Fondului Monetar International. "Germanii si francezii adopta o pozitie ferma, ei fiind de parere ca sunt necesare masuri dure. Statele Unite vor ca bancile sa fie mai puternic capitalizate, iar daca pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare masuri, atunci SUA se pot alatura cauzei."
Disensiuni pe c