Acordarea celei de-a doua tranşe din imprumutul FMI este benefică, spune la RFI fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu. El apreciază că fondurile sunt suficiente atât pentru plata pensiilor şi salariilor, cât şi pentru continuarea unor investiţii. Fără aceşti bani, statul român nu ar reuşi să continue proiectele de investiţii, reduse deja simţitor, apreciază Daniel Dăianu în ziua în care FMI a dat undă verde celei de-a doua tranşe.
Acordarea celei de-a doua tranşe din imprumutul FMI este benefică, spune la RFI fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu. El apreciază că fondurile sunt suficiente atât pentru plata pensiilor şi salariilor, cât şi pentru continuarea unor investiţii. Fără aceşti bani, statul român nu ar reuşi să continue proiectele de investiţii, reduse deja simţitor, crede Dăianu.
Potrivit fostului ministru de finanţe, " aceşti bani merg în bugetul statului. Eu cred că dacă nu ar fi existat aceste împrumuturi s-ar fi tăiat şi mai mult cheltuielile care ar fi fost orientate către achiziţii,
s-ar fi renuntat la investiţii pentru a se plăti chiar cu întârziere salariile şi pensiile. Deci, aceşti bani care vin acum ar permite statului, în condiţii extraordinar de dificile să realizeze o combinaţie între onorarea obligaţiilor faţa de salariaţi şi faţă de pensionari şi continuarea unor investiţii, fie ele chiar mult inferioare celor care erau programate în debutul anului”.
Amintim, conducerea FMI a aprobat marţi, 22 septembrie, acordarea celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, în valoare de 1,85 miliarde de euro.
Banii vor fi disponibili imediat, potrivit instituţiei financiare internaţionale.
Arieratele la bugetul general consolidat (datoriile restante) au crescut în primele şase luni cu aproape 500 milioane de lei. Şi asta în condiţiile în care acordul cu FMI stabilea că acestea nu trebuie să crească în acest an.