Este unul dintre primii membrii ai Ansamblului Transilvania din Baia Mare. Face parte dintr-o familie de căluşari cu tradiţie. Şi-a învăţat elevii dansul căluşarului ardelenesc.
Mihai Pop s-a născut pe paşi de dans. Bunicii şi părinţii lui au fost căluşarii renumiţi din Băseşti. Tainele acestui dans le-a descoperit la scurt timp după ce a învăţat să meargă. „Nimeni nu te învăţa să fii căluşar. Trebuia să ştii să «furi» mişcările şi paşii căluşarilor doar uitându-te la ei”, spune Mihai Pop.
La 14 ani dansa la horă în sat şi la hora la şură. „Cât timp am fost la şcoală mergeam cu brigăzi artistice pe la concursuri de dans prin ţară şi întotdeauna mă întorceam cu premii. Eu eram căluşar pe la marile evenimente care aveau loc la noi în sat” continuă căluşarul. Tânărul Mihai Pop făcea parte din trupa căluşarilor din Băseşti alături de bunicul său, tatăl său şi câţiva fraţi.
Primul membru al Ansamblului Transilvania
Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania s-a înfiinţat în luna aprilie a anului 1959. „Am văzut un anunţ în ziar şi am mers şi eu să mă înscriu la ansamblu. Am fost ales ca solist, dansator şi puteam să cânt chiar şi în cor. Dar am renunţat şi m-am îndreptat spre dans deoarece era mai pe sufletul meu”, mărturiseşte căluşarul. Mihai Pop este printre primii membri ai Ansamblului.
Timp de patru ani a urcat pe marile scene din ţară şi străinătate alături de cele 16 perechi de dansatori ale Ansamblului Transilvania. Viaţa l-a purtat pe la mai multe ansambluri din judeţ. S-a ocupat şi de imaginea multor formaţii artistice şi brigăzi artistice de dansatori din satele maramureşene. Pe vremea regimului comunist a coordonat activitatea primăriei din Băseşti de pe scaunul de primar. „Viaţa m-a purtat prin toate frumuseţile ei. De la căluşar, la dansator al ansamblului, la director de cămin, primar, profesor şi acum pensi