Indicele imobiliar la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) lucra încă din 2008 s-a împotmolit încă din fază de proiect, în primul rând din lipsa codurilor poştale din unele localităţi şi în al doilea rând din cauza restructurării prin care trece sistemul bugetar în această perioadă. Indicele imobiliar urma să fie o copie a sistemului olandez ce identifică istoricul tranzacţiilor prin care a trecut fiecare proprietate în parte şi care p
Indicele imobiliar la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) lucra încă din 2008 s-a împotmolit încă din fază de proiect, în primul rând din lipsa codurilor poştale din unele localităţi şi în al doilea rând din cauza restructurării prin care trece sistemul bugetar în această perioadă.
Indicele imobiliar urma să fie o copie a sistemului olandez ce identifică istoricul tranzacţiilor prin care a trecut fiecare proprietate în parte şi care putea fi accesat direct de pe Internet prin introducerea codului poştal al imobilului.
„Când am lucrat la elaborarea proiectului-pilot ne-am lovit de lipsa codurilor poştale din unele localităţi, de lipsa numărului la imobile sau a numelor de stradă. Fără această infrastructură, proiectul nu putea fi demarat“, a declarat pentru capital.ro Adrian Nica, purtătorul de cuvânt al ANCPI.
Proiectul-pilot a fost iniţiat în judeţul Buzău şi urma să fie implementat în toată ţara printr-un parteneriat, care implica şi co-finanţare, cu specialişti din Olanda. Pentru primii paşi făcuţi de indicele imobiliar pe pământ românesc s-au plătit circa 400.000 de euro, necesari pentru achiziţionarea soft-ului, adaptat la situaţia locală de către specialiştii olandezi.
Pe lângă istoricul unui imobil, indicele ar fi furnizat date şi despre evoluţia preţurilor şi a ultimelor tranzacţii realizat