Noile reglementări europene privind TVA-ul şi anularea accizelor pe produsele de lux aduc statului o pierdere de 150 de milioane de lei, echivalentul sumei alocate în 2009 judeţului Sălaj. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Vistieria statului va pierde, anul viitor, circa 150 de milioane de lei - aproximativ suma alocată în 2009 judeţului Sălaj - din cauza scăderii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi accize. Pe de-o parte, companiile străine care cumpără servicii din România nu vor mai plăti, cu câteva excepţii, TVA de 19% la bugetul României, iar, pe de altă parte, accizele la produsele de lux vor fi eliminate, în afară de cafea. Aceste modificări sunt câteva dintre cele care vor fi aplicate începând cu 2010.
Este cu atât mai greu cu cât, în perioadă de criză, când încasările sunt în scădere, fiecare bănuţ care vine la buget contează.
Finanţele văd beneficiile scăderii încasărilor
TVA-ul colectat de la companiile nerezidente s-a cifrat, anul trecut, la 107,29 milioane de lei, iar în primele opt luni ale acestui an s-au depus cereri de decont pentru 153,18 milioane de lei, conform datelor transmise EVZ de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Cifrele reprezintă cererile depuse atât în urma achiziţiei de servicii, cât şi a achiziţiei de bunuri de pe teritoriul României.
Anul trecut, din accizele pentru produsele considerate de lux, cu excepţia cafelei, statul a încasat 60,8 milioane de lei, iar în perioada ianuarie-august 2009 - 25,76 milioane de lei, potrivit Fiscului.
Reprezentanţii Deloitte spun că impactul eliminării acestor sume de la buget va fi mare şi se aşteaptă ca autorităţile să găsească modalităţi noi de taxare a produselor de lux. Aceste scăderi de venituri la buget îi lasă însă reci pe reprezentanţii Finanţelor. „Deşi regulile vor fi modificate, nu se prevăd i