Enclava rusă, o bucată de pământ aflată între Polonia şi Lituania, ţine în şah Occidentul. De la o zi la alta, Moscova îşi schimbă optica în ceea ce priveşte amplasarea unor rachete Iskander în Kaliningrad. La sfârşitul săptămânii renunţase la proiect, ieri se răzgândise. Vladimir Popovkin, adjunctul ministrului rus al Apărării, confirma sâmbătă că Rusia va renunţa la planurile de amplasare a unor sisteme Iskander în Kaliningrad, o regiune de 215,7 kilometri pătraţi, situată la graniţa Uniunii Europene, între Polonia şi Lituania.
Anunţul venea după decizia Statelor Unite de a abandona proiectul scutului antirachetă în Europa. Ieri, şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse, Nikolai Makarov, spunea că decizia de a nu mobiliza rachete Iskander în regiunea Kaliningrad nu a fost încă adoptată.
Ruşii din interiorul spaţiului UE
Dotat cu rachete tactice de mare precizie, sistemul Iskander este destinat distrugerii unor ţinte de mici dimensiuni, situate în profunzime, în cadrul dispozitivului advers. Raza sa maximă de acţiune este de 280 de kilometri în versiunea de export şi de 500 de kilometri în versiunea concepută pentru armata rusă.
Slalomul diplomatic al Kremlinului referitor la instalarea rachetelor Iskander este privit cu detaşare de către localnicii din Kaliningrad. „Aşteptăm, vom vedea, nu este nimic sigur”, spune Maria Drutman, şefa oficiului de turism al oraşului. Autorităţile de la Moscova şi de la Bruxelles au declarat de mai multe ori că şi-ar dori ca regiunea să devină „laboratorul” viitoarei integrări economice dintre statele UE şi Rusia, dar mai este mult până atunci.
Oraşul lui Kant, împânzit de cazinouri
Regimul de trecere a frontierelor între Kaliningrad şi Polonia, respectiv Lituania, a fost îmbunătăţit în ultima vreme, dar ruşii care trăiesc aici tot au nevoi