Medicina hiperbară, ce foloseşte oxigenul ca medicament, se practică de câteva luni la Constanţa. "Terapia" se realizează la primul Centru de Medicină Hiperbară din România începând din luna aprilie a acestui an.
Medicul Bogdan Cristian Ion, medic specialist de medicină generală, hiperbară şi a scufundărilor, oferă mai multe informaţii legate de această specialitate nouă în sistemul sanitar românesc. Conform acestuia, medicina hiperbară cuprinde oxigenarea hiperbară, supravegherea activităţilor subacvatice, dar şi a lucrului sub presiune.
Oxigenarea hiperbară este o metodă de tratament consacrată, recunoscută ştiinţific, prin care se administrează oxigen ca medicament în condiţii de presiune crescută. Astfel se măreşte cantitatea de oxigen într-un ţesut atât cât e nevoie. În aceste condiţii, oxigenul dezvoltă proprietăţi terapeutice şi, în funcţie de concentraţie, este cel mai puternic antibiotic, având efect antiedematos, analgezic şi antispastic. Practic, într-o incintă închisă ermetic, în care sunt 14 fotolii confortabile, un sistem computerizat creşte încet presiunea acestei incinte ca şi cum pacientul e scufundat în apă. Când s-a ajuns la presiunea dorită, impusă de schema de tratament, se opreşte procesul de comprimare, pacienţii având posibilitatea să respire oxigen pur administrat pe mască. Oxigenul este înregistrat de Ministerul Sănătăţii ca fiind un medicament ce poate fi administrat în condiţii hiperbare, fiind stipulate toate aceste efecte terapeutice.
Afecţiunile tratate
Centrul constănţean poate trata tulburări specifice diabetului sau tromboflebitei, precum şi boala de iradiere, necroză osoasă aseptică, cardiopatiile ischemice, colită ulceroasă Chron, scleroza multiplă, arterite obliterante, boala Sudeck etc. În majoritatea traumatismelor de zdrobire, rupere şi întindere apar microangiopatii traumatice, iar