Programul „Prima Casă“ a dus la apariţia bruscă a unei cereri consistente în cartierul timişorean. Cu toate acestea, volumul tranzacţiilor este minim. Preţul apartamentelor a cunoscut variaţii semnificative în ultima perioadă. Scăderile de preţ s-au înregistrat mai ales oe segmentul imobilelor ieftine. Citeşte şi:
Cum pescuiesc dezvoltatorii imobiliari clienţi în apele tuburi ale crizei
Programul „Prima Casă“ a influenţat piaţa locală de locuinţe. „Marea majoritate a apartamentelor se vând în această variantă“, spune Aurel Vid, manager al agenţiei imobiliare timişorene Sovida. Programul „Prima Casă“ a dus la o creştere a preţurilor în special pe segmentul de apartamente vechi, unde s-a înregistrat o majorare de 10-15%.
„Cele noi au rămas la aceleaşi preţuri, ba unii chiar au mai ieftinit puţin“, adaugă Andrei Stanciu, agent în cadrul Imodivers. Prin „Prima Casă“ s-au încheiat doar antecontracte. „Nu s-au făcut tranzacţii propriu-zise“, precizează Liviu Andrei Văcaru, de la Imondo.
Chiar dacă statul a dat mai degrabă un impuls vânzătorilor, care au văzut în acest program şansa de a cere mai mult pentru proprietatea lor, comparativ cu perioada similară din anul precedent, imobilele sunt scoase în piaţă cu valori mai mici cu 30-40%.
„Preţul se stabilizează acum, cât programul «Prima Casă» este în desfăşurare. Nu se pot lăuda nici timişorenii că acesta se derulează excepţional. Băncile se gândesc prea mult, actele odihnindu-se aici cam două luni“, spune Vid.
Totuşi, piaţa din oraşul de pe Bega a ieşit din amorţeală. „La începutul anului, activitatea imobiliară era moartă. Acum există cerere, dar nu sunt tranzacţii propriu-zise“, crede Stanciu.
Foame de bani
Timişorenii caută să câştige acum în fiecare stadiu al unei tranzacţii. În acest scop, un prim pas îl rep