Românii care se vor interna după 1 noiembrie vor găsi saloane şi mai murdare decât până acum, se vor putea alege cu infecţii, iar pentru medicamente vor plăti din buzunar. Sursa: Codrin Prisecaru Din vară şi până în prezent, situaţia din spitale s-a înrăutăţit, fondurile colectate scăzând drastic. „Cu medicamente mai suntem aprovizionaţi şi luna aceasta, dar stăm prost cu materialele sanitare şi cu produsele pentru curăţenie”, a explicat Mircea Penescu, directorul Spitalului „Carol Davila”, din Bucureşti.
La Spitalul judeţean din Constanţa, aparatul RMN va mai funcţiona două zile, iar soluţii perfuzabile se vor mai găsi doar până la sfârşitul săptămânii. Ca să deblocheze situaţia, directorul spitalului face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a i se permite închirierea sălilor de operaţii.
Pentru medicamente, datoriile spitalelor se ridică la aproape 50 de milioane de euro, iar pentru materialele sanitare - la peste 85 de milioane de euro. „Ministerul Sănătăţii a făcut audit în mai toate spitalele din ţară, să vadă dacă datoriile sunt justificate. Printre soluţiile găsite a fost şi aceea de a utiliza fonduri de la FMI”, afirmă Mihnea Grecu, de la Asociaţia Furnizorilor pentru Produse Sanitare.
Managerii spitalelor din Capitală avertizează că, în cel mult o lună, se epuizează stocurile de medicamente şi de materiale sanitare.
În luna iunie, Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, a declarat că statul trebuie să achite datorii în sumă de peste 10.000 de miliarde de lei vechi către furnizori. Până la recuperarea debitelor, aceştia vor sista treptat livrările.
Medicii ameninţă cu greva Primăria Capitalei administrează 18 unităţi sanitare, însă va acoperi doar cheltuielile pentru utilităţi sau va aloca bani pentru investiţii. Municipalitatea nu p