» In contextul grevei magistratilor, care pune sub semnul intrebarii organizarea prezidentialelor, AEP sustine ca nu are personal pentru inlocuirea judecatorilor.
» Ca alternativa pe termen lung, AEP propune infiintarea tribunalelor electorale si scoaterea din carti a magistratilor.
Prelungirea grevei magistratilor incepe sa provoace ingrijorari la nivelul clasei politice, in conditiile in care se apropie alegerile prezidentiale. Pe 1 octombrie ar trebui sa fie infiintat Biroul Electoral Central (BEC), dar asociatiile de magistrati au anuntat ca vor boicota scrutinul de pe 22 noiembrie. Potrivit legislatiei in vigoare (OUG 95/2009 privind alegerile prezidentiale), judecatorii sunt membri in BEC si in birourile electorale judetene. Mai mult, ei chiar conduc BEC si judeca in instanta contestatiile formulate la adresa unui candidat la prezidentiale. Fata de aceasta situatie, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat ieri ca institutia sa nu are personal suficient pentru a prelua atributiile de "judecare" a contestatiilor, iar ordonanta privind alegerile prezidentiale ar trebui modificata. El a facut aceste afirmatii in cadrul Comisiei juridice din Senat, care a luat in discutie OUG 95/2009.
Muhulet a precizat ca AEP, care se ocupa de organizarea alegerilor impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, "este intr-o situatie de impas". "Avem doar opt filiale si nu avem oameni suficienti. Daca problema cu judecatorii nu se rezolva, va trebui sa identificam, impreuna cu MAI, o solutie inovativa", a spus Muhulet. Acesta a precizat ca, in situatia data, Autoritatea are in vedere inlocuirea magistratilor si preluarea atributiilor acestora la nivelul birourilor electorale. "Noi ne gandim ca pentru viitoarele alegeri sa propunem, chiar prin lege, sa preluam sarcinile magistratilor. Dar nu a