La 250 de kilometri de Bucureşti, în oraşul Baraolt din judeţul Covasna, educaţia s-a reformat singură. Sursa: Adrian MoiseSursa: Adrian Moise
1 /. Pentru un singur elev român, cel înscris în clasa a V-a, vin la cursuri 20 de profesori. Pe unii dintre ei îi mai „împarte” cu cei cinci colegi din clasa a VII-a, opt din clasa a VI-a şi patru din clasa a VIII-a. Singur în generaţie e şi elevul din clasa a II-a, a cărui învăţătoare îl pregăteşte simultan cu alţi şapte colegi de a III-a şi a IV-a.
La Şcoala Generală „Gaal Mozes” din Baraolt sunt înscrişi în acest an şcolar 650 de elevi. Dintre aceştia, doar 26 sunt la secţia în limba română. Valentin Preda este unul dintre ei, singurul înscris în clasa a V-a. L-am găsit într-o pauză, în clasă, împreună cu cei cinci colegi din clasa a VII-a, cu care împarte aceiaşi sală de curs, mare de şase metri pătraţi. Se pregătea să se mute în clasa alăturată, la fel de mică. Avea una din puţinele ore pe care nu le face simultan cu „prietenii mai mari”, aşa cum îi numeşte.
„Îmi place româna şi pauzele”, ne-a spus Valentin, aruncându-le peste umăr colegilor de a VII-a replica „acum o să fiu vedetă”. După care ne-a explicat că se înţelege bine cu ei şi că nu-l deranjeză că e singur în clasă.
Trei clase într-una
La ciclul primar, cele trei clase de la secţia romană sunt „îngrămădite” în faţa a două table uriaşe. Învătătoarea Iuliana Iordan predă în acelaşi timp şi matematică şi limba română. Singurul elev de clasa a II-a citeşte pe silabe, cei din clasa a III-a se uită peste caietele de matematică, iar cei de a IV-a încearcă să rezolve un exerciţiu. „La clasa a IV-a e şi mai complicat, am o elevă supradotată şi un copil cu cerinţe educaţionale speciale”, ne-a explicat învăţătoarea.
„Nu mai ai timp pentru ceilalţi”
Dascălii spun că această situaţie are