Fermierii autohtoni preferă să arunce laptele la porci decât să-l vândă procesatorilor la preţuri care nu le acoperă costurile. Până ajunge pe raftul magazinelor, laptele este scumpit de patru-cinci ori, spun producătorii, care primesc de la fabrici între 30 de bani şi 1,2 lei pentru un litru. Citiţi şi:
Milioane de litri de lapte irosiţi în semn de protestLaptele învrăjbeşte Europa
Producătorii de lapte, cu jalba în băţ la UELaptele românesc, încă doi ani pentru a se alinia la normele de igienă ale UEFermierii din opt ţări cer mărirea preţului la lapte
Crescătorii de vaci din România spun că, în cazul în care procesatorii nu vor accepta o majorare a preţului laptelui achiziţionat de la ei, iar Ministerul Agriculturii nu le va plăti subvenţiile, vor trece la proteste şi vor urma exemplele fermierilor din Belgia sau din Franţa, care au irigat câmpurile cu peste trei milioane de litri de lapte.
„În prezent, procesatorii plătesc un preţ mizerabil, de 30-40 de bani pe litru, pentru laptele colectat de la ţărani, şi de maximum 1,2 lei pentru cel cumpărat de la marile ferme, care sunt aliniate la standardele UE“, afirmă Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR). Cu banii primiţi pe lapte, fermierii ar putea să-şi cumpere o caramea, o gumă de mestecat sau o ţigară. Pentru o sticlă de apă minerală, banii nu le-ar ajunge.
Procesatorii nu văd nicio problemă
Potrivit acestuia, de la 1 octombrie, fabricile producătoare de lactate ar trebui să plătească un preţ mai mare cu aproximativ 20% pentru materia primă cumpărată de la fermieri. „Dacă până la 10 octombrie nu se vor ţine de cuvânt şi nu vor înţelege că noi nu ne acoperim costurile cu banii pe care-i primim de la ei, vom stopa livrarea de lapte. Mai bine îl aruncăm decât să-l dăm de pomană marilor procesatori“, s